Platus 46250 Marminiac
0033-(0)565222907
info@platus.nl
Reserveren
Recepten
Gewoon iets lekkers dat u ook zelf kunt klaarmaken

Beenham op brioche brood (4 personen)

gegrilde_beenham

Ingrediënten
  • 1 beenham van ca. 400 g
  • 4 takjes rozemarijn
  • 8 takjes tijm
  • 4 el grove mosterd
  • 2 el honing
  • 2 el bruine suiker
  • Peper en zout
  • Olijfolie
Benodigdheden brood
  • 4 dikke plakken brioche brood
  • 50 g walnoten, gebroken
  • 100 g roquefort
  • Rucola
  • Olijfolie
  • Balsamico

Tip: het recept om zelf brioche brood te bakken staat op http://www.miele.nl/recept/brioche-broodjes-6667.htm

Bereiding: been
  1. Snijd de ham 3 keer horizontaal in over de lengte. Zorg ervoor dat er net niet doorheen gesneden wordt.
  2. Ris de tijm en rozemarijnblaadjes van de takjes en hak deze fijn. Meng met de grove mosterd, bruine suiker en honing breng het op smaak met peper en zout.
  3. Smeer de ham rondom en aan de binnenkant in met het mengsel, vouw de ham weer terug en bind de ham op met rolladetouw.
  4. Doe de ham in een dichte stoomovenpan en schuif in de stoomoven. Stand: Koken universeel Temperatuur: 80°C Tijd: ca. 45 minuten
  5. Laat de ham afkoelen en pak deze in plasticfolie in bewaar tot gebruik in de koelkast.
Serveren

Grill het brioche brood droog in een grillpan en besprenkel met olijfolie. Snijd dunne plakken van de ham en leg deze op het brioche brood. Maak de rucola licht aan met wat balsamicoazijn en leg dit op de ham. Verdeel hier overheen de walnoten en blauwe kaas.

Turkse köfte (4 personen)

turkse-kofte-recept

Ingrediënten
  • 500 g lams- of rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 sneetjes witbrood
  • 50 ml melk
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 geperste teen knoflook
  • 8 takjes fijngehakte platte peterselie
  • 4 takjes fijngehakte munt
  • Zout
  • Peper
Bereiding
  1. Pel en snijd de knoflook en hak de peterselie en munt fijn. Week 2 sneetjes witbrood in 50 ml melk.
  2. Meng alle ingrediënten en breng op smaak met zout en peper.
  3. Vorm van het gehaktmengsel 12 kleine worstjes van 2 cm dik.
  4. Bak of gril ze in 8-10 minuten. Tip: lekker met een lepel Turkse yoghurt.

Italiaanse focaccia (4 personen)

focaccia-29307152

Ingrediënten
  • 250 gram Italiaanse bloem (Grano duro),
  • 150 gram lauwwarm water,
  • 1 theelepel zout,
  • 7 gram gedroogde gist,
  • Ca. 2 eetlepels olijfolie,
  • 2 eetlepels tijmblaadjes,
  • 3 eetlepels rozemarijn,
  • Geraspte schil van 1 sinaasappel
Bereiding
  1. Los de gist in een deel van het lauwe water op.aaan ital
  2. Kneed bloem, gist, water en 1 eetlepel olie tot een soepel, elastisch deeg. Vorm er een bal van en leg het in een dichte stoomovenpan. Schuif de stoomovenpan met het deeg, zonder af te dekken, in de combi-stoomoven om te rijzen. Stand: Combi-koken Hetelucht Plus 37 ºC, vocht 100 %, 30 minuten 4. Kneed, zodra het voldoende is gerezen, rozemarijn, tijm, zeezout en de sinaasappelschil door het deeg.
  3. Leg het deeg op de bakplaat en vorm een plat brood van ca. 1,5 cm dik. Druk er met de vingertoppen kuiltjes in en besprenkel het met wat olijfolie.
  4. Schuif het deeg in de combi-stoomoven om het in stappen te laten rijzen en te bakken. Stand: Combi-koken Hetelucht Plus Stap 1: 37 ºC, vocht 100 %, 30 minuten Stap 2: 200 ºC, vocht 100 %, 10 minuten Stap 3: 200 ºC, vocht 30 %, 10 minuten
Bereidingstips

Lekker met pesto. Snijd dan mooie plakken in de lengte van het brood, besmeer elke plak lekker dik met pesto en serveer direct.

Kip met rode curry en verse mango (4 personen)

Ingrediënten
  • 6 kippendijen
  • 1 teen knoflook
  • 2 limoenblaadjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 el rode currypasta
  • 2 stengels sereh (citroengras)
  • 1 verse rijpe mango
  • 1 blikje kokosmelk
  • 2 à 3 el nam pla (vissaus)
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 bosje koriander
  • 1 rode chilipeper
  • 3 cm laos
  • 150 ml kippenfond (zoutloos)
  • 2 el palmsuiker
Bereiding
  1. Kneus met de achterkant van het mes het dikke gedeelte van de sereh. Snijd de laos in dunnen plakken, de chilipeper in dunne ringetjes en de kippendijen en mango in blokjes. Snipper de sjalotjes en pers de knoflook uit.
  2. Verhit in een pan twee eetlepels olie en bak hierin de kippendijen goudbruin en gaar. Schep ze uit de pan en leg de kippendijen op keukenpapier.
  3. Zweet de sjalotjes even aan in de pan en voeg de knoflook toe. Doe vervolgens de currypasta in de pan en roer deze los. Voeg wat van de kokosmelk toe en laat het vocht inkoken tot er ‘olie-oogjes’ verschijnen. Herhaal dit met de resterende kokosmelk. Voeg de sereh, laos, limoenblaadjes, suiker en vissaus toe. Proef of de saus nog iets meer suiker of nam pla nodig heeft.
  4. Leg de kippendijen in de saus, voeg de kippenfond toe en zet de kookplaat op de sudderstand. Laat het zo’n twintig minuten sudderen en controleer of de saus de juiste dikte heeft.
  5. Verwijder vlak voor het serveren de sereh en roer de mangoblokjes door de curry.
Serveren

Serveer deze curry met rijst en garneer het gerecht met koriander en chiliringetjes.

Authentieke Italiaanse parmigiana kip (4 personen)

Ingrediënten
  • 4 kipfilets,
  • een sneetje oud brood of wat broodkruim,
  • 80 g geraspte Parmezaan,
  • Verse tijm, basilicum en oregano,
  • 250 g kerstomaatjes,
  • 1 blikje tomatenpuree of passata ,
  • bol mozzarella van 250 g ,
  • 1 ei ,
  • 100 g bloem,
  • olijfolie en
  • wat zout en peper
Bereiding
  1. Maak broodkruim van een sneetje oud brood of koop het kant-en-klaar in de winkel. Voeg hier de Parmezaansekaas en wat tijm aan toe en breng op smaak met zout en peper.
  2. Klop het ei los in een grote kom. Rol de kipfilets eerst in de bloem, dan door het losgeklopte ei en vervolgens door het broodkruim.
  3. Verwarm wat olijfolie in een pan en bak de kipfilets hierin goudbruin. Verwarm de oven voor op 200˚C.
  4. Vet de bakplaat of ovenschaal in met wat olie (of gebruik vier kleine ovenschaaltjes, eentje per kipfilet). Bedek de bodem met een laagje passata en de gehalveerde kerstomaatjes. Leg de kipfilets op de tomaatjes, scheur wat blaadjes van de verse kruiden af en strooi over de kip. Sluit af met een laagje mozzarella en nog wat verse kruiden. Bak het geheel 30 tot 35 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveren

Deze Italiaanse klassieker dien je op samen met gebakken aardappeltjes met rozemarijn, pasta en een groen salade.

Limoencake met vanille-roomijs en limoencrème (8 personen)

Ingrediënten voor de cake
  • 3 eieren
  • 150 gram suiker
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel gekonfijte citroenschil,
  • heel fijn gesneden
  • Rasp van 1 limoen
  • Zout

Voor de limoencrème, garnituur:

  • 150 gram kwark
  • 100 ml slagroom
  • 40 gram suiker
  • Sap van 1 limoen
  • 3 takjes citroenmelisse
  • 500 ml vanille-roomijs
Bereiding

Voor de cake:

  1. Verwarm de oven voor op Onder-/bovenwarmte 160 ºC.
  2. Bekleed de ovenplaat met bakpapier, inclusief de zijkant. Klop de eieren met de suiker tot een dik, romig lichtgeel mengsel.
  3. Zeef het bakmeel boven het eiermengsel en spatel met de limoenrasp, gekonfijte citroenschil en een snuf zout vlot en luchtig door elkaar.
  4. Schenk het beslag direct op de beklede bakplaat en verdeel het tot een aaneengesloten, gelijkmatige laag. Schuif onder het midden in de oven, gedurende 20 minuten.
  5. Bestrooi een schone keukendoek met poedersuiker.
  6. Leg hier de cake omgekeerd op.
  7. Verwijder voorzichtig het bakpapier. Rol de cake met behulp van de theedoek op en laat afkoelen.

Voor de limoencrème, garnituur:

  1. Klop de slagroom met de suiker lobbig.
  2. Meng de kwark met limoensap, voeg aan de slagroom toe en klop verder tot het stijf is.
  3. Hak de helft van de citroenmelisseblaadjes fijn en meng door de room.
  4. Rol de cake voorzichtig uit, bestrijk gelijkmatig met het slagroommengsel en rol hem weer voorzichtig op.
  5. Verpak de cake in folie indien deze niet direct geserveerd wordt.
Serveren

Bestrooi de cakerol met poedersuiker en snijd hem in mooie plakken. Leg op elk dessertbord een plak limoencake en een flinke bol ijs. Snijd de overige melisseblaadjes in smalle reepjes en strooi ze over het gerecht.

Cheesecake in een glaasje(4 personen)

citroen-cheesecake-in-een-glaasje

Ingrediënten
  • 1 citroen
  • 750 ml kwark
  • 375 g ontdooide diepvriesbramen
  • 12 verse bramen
  • 3 el poedersuiker
  • Extra nodig: 4 glazen, poedersuikerzeefje
Bereiding
  1. Halveer de citroen en knijp het sap eruit en breng de kwark ermee op smaak.aaa nagerecht
  2. Pureer de diepvries bramen en meng de helft van de kwark.
  3. Verdeel de kwark, bramenkwark en bramenpuree laag voor laag over de glazen.
  4. Verdeel over de verse bramen over de glazen.
  5. Bestrooi met poedersuiker.